Škratokultura 

Že mali škratje v vrtcu se učimo, kaj je kultura. Vsako leto je mesec februar tisti, v katerem se še bolj posvečamo knjigi, besedi, umetnosti, kulturnemu obnašanju. Vse to počnemo na prijeten in zanimiv način. Skoraj ga ni škrata med našimi najstarejšimi, ki ne bi poznal Franceta in njegove Julije. Vsako leto pa posebno pozornost namenimo domačemu ustvarjalcu s kulturnega področja.  

Tokrat se družimo z Elo Peroci, ki bi v tem času praznovala 100. rojstni dan. Beremo njene pravljice in z njenim dežnikom, ki lahko leti kot balon, potujemo v svet domišljije. Pospravljanja copat nas, kot vsako leto, uči že povsem naša Muca Copatarica. V igri zlagamo hišice in se pogovarjamo o njeni Hišici iz kock. Raziskujemo tudi druga njena dela, nam morda  manj poznana.  

Ob prazniku kulture  nismo pustili koronanagajivki, da bi nam zmešala štrene in preprečila kulturno prireditev. Zdaj že znamo z njo. Tako smo tudi letos  v vseh oddelkih posneli nastope otrok in jih, skupaj z nagovorom ravnateljice, prepletli v kratek film, z naslovom Škratokultura z Elo Peroci. Izhodiščna točka naših nastopov sta bili pravljici Muca Copatarica in Moj dežnik je lahko balon. Naučili smo se pesmice ali deklamacije  poljubnih domačih avtorjev, ki so se tematsko navezovale na obe zgodbi. Posneli smo tudi naše kulturne kotičke in razstave izdelkov.  

Posnetek kulturne prireditve smo delili z našimi starši, ki se ob takih priložnostih vedno razveselijo naše pošte. Smo pa seveda ponovno odkrivali in utrjevali protokol obnašanja na kulturnih prireditvah.  

Pred iztekom meseca vzgojiteljice pripravljamo še eno prijetno presenečenje za naše otroke in starše. Iz Eline pravljice o letečem dežniku se je k nam zatekla Jelka in nas nagovorila, da ji pomagamo obuditi njeno zgodbo. Tako v tem času ustvarjamo travnike klobukov in iščemo rumen dežnik, pod katerega bo lahko sedla Jelka. Posnetek zaigrane zgodbe  bomo poslali po elektronski pošti kot zaključek Škratokulture. Verjamemo, da bodo prejemniki tudi tokrat zelo veseli te drobne pozornosti iz Škratovega vrtca.  

 

Vzgojiteljice Škratovega vrtca 

Tags: